Tidsepoker

historiec3a4tarna

Böckerna som jag recenserar på den här bloggen handlar om flera olika tidsepoker. Och det är särskilt tre, som jag vill förklara lite om här.

Romartiden: Rom är ju huvudstad i dagens Italien, men en gång i tiden var det centrum i ett jättelikt imperium. Staden grundades enligt legenden år 753 f Kr, och dess folk skulle under århundradenas lopp erövra stora delar av dagens Europa och Mellanöstern, från det nuvarande England och Wales i nordväst till Egypten i sydost. År 70 e Kr härskade romarna över hela Medelhavet och alla dess kuster, men efter höjdpunkten 117 e Kr började lyckan vända. Det var dock inte förrän år 476 e Kr, som den siste romerske kejsaren avsattes och en ny epok började.

Medeltiden: Efter att Rom föll år 476 e Kr började en ny epok i Europas historia, som har kommit att kallas för medeltiden. Senare tiders människor har framför allt sett denna period som riddarnas och den katolska kyrkans guldålder. Enligt en traditionell historieskrivning slutade medeltiden inte förrän år 1453, då världen fick uppleva både Konstantinopels fall och det hundraåriga krigets slut. Men här i Norden började denna epok mycket senare än i södra Europa (omkring år 1050, i och med att en helt ny kristen kultur börjat få fäste här uppe), fast i gengäld slutade den också senare hos oss (under 1520-talet, då en viss Gustav Vasa bröt loss Sverige från Kalmarunionen, blev kung och startade flera stora reformer).

Tidigmodern tid: Om vi nu tänker oss att medeltiden i södra Europa slutade år 1453, så började nu också en ny epok det året: tidigmodern tid. Renässansen, upptäcktsresor till andra världsdelar, reformationen och upplysningen gjorde att människor började ifrågasätta de gamla uppfattningar, som varit så självklara för deras förfäder. Men det förekom ju också fortfarande slaveri, religionskrig och häxprocesser. Nere i södra Europa slutade den här epoken år 1789, när den franska revolutionen startade. Men är det gäller svenska förhållanden, så kan vi se att vi även här kom lite efter. Så för oss sträcker sig den här epoken från 1523, samtidigt som Vasa-dynastin började sin tid på tronen, fram till år 1809, då den gustavianska eran tog slut.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: